Till en 2
liters glasburk med spännlock behövs:
1,5 kg
skalade rödbetor
150 g vitkål
1 tsk kummin
några
pepparrotsbitar
15 g salt
2 msk vassla
(Låt bi- och dofilus yoghurt rinna av genom ett kaffefilter)
Sterilisera
glasburken i ugnen på 125° C i 15 min och låt den svalna.
Väg upp
saltmängden och kummin. Skala rödbetor, väg upp vitkål och skala och skär
pepparroten i bitar. Riv betorna och kålen på den grova sidan av rivjärnet.
Varva det rivna med salt, kummin och pepparrot i burken. Pressa och knåda det
olika lagren så det vätskar sig. Stäng locket och låt burken stå i 18-20° C
i 2 veckor. Ställ den kallt och njut av en mycket nyttig rätt.
Det finns
bra burkar med spännlock på Ikea som är mycket billiga. Det måste vara
spännlock för annars kan inte koldioxiden som bildas pysa ut och då kan burken sprängas. Om man inte vill ha rosa händer så är gummihandskar ett bra tips!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar